Suitsukkeet ja niiden käyttö

Shamanistinen savulla puhdistaminen on ikivanha perinne, jota on käytetty harmonian ja rauhan luomiseen. On olemassa monia erilaisia seremonioita ja eri heimot käyttävät erilaisia yrttejä näihin tarkoituksiin. Yksinkertaisesti kyse on yrttien tai suitsukkeiden polttamisesta esim. näihin tarkoituksiin: puhdistaminen, fyysisen kehon ja henkikehon suojelu, negatiivisten energioiden karkottaminen, siunaaminen ja pyhän tilan luominen. Tähän tarkoitukseen voi käyttää valmiita suitsukenippuja (nämä ovat yrttejä, jotka on sidottu nipuksi käytön helpottamiseksi), letitettyjä yrttejä ja kasveja (kuten maarianheinä) tai voit käyttää irtoyrttejä-ja pihkoja, joita poltetaan irtohiilen päällä, suitsukeritilän päällä tai tulisijan päällä. Itselläni on kotona puuhella, joten usein ripottelen kuumentuneelle hellanlevylle suitsukkeita siunaamaan ja puhdistamaan kotia. Suitsukkeista vapautuva energia ja yrttien tuoksut parantavat sekä puhdistavat.

Monissa perinteissä shamanistinen "savustus" sisältää neljän ilmansuunnan seremonian tai rukoukset, jossa lähetetään tiettyä savua/ rukouksia tiettyyn ilmansuuntaan. On erilaisia tapoja (eri maissa/kulttuureissa/heimoissa) ja savu voidaan "ohjelmoida" tiettyä tarkoitusta varten kuten puhdistamiseen tai ennustamisen apuvälineeksi. Tätä suitsukkeiden pyhää olemusta voimme käyttää myös jokapäiväisessä elämässä eli fyysisen, henkisen ja emotionaalisen tasapainon palauttamiseksi; suojaamaan negatiivisilta energioilta, oman energiakentän, maagisten työkalujen tai tilan puhdistamiseen. Ne auttavat säilyttämään pyhän tilan. Tähän sivulle olen koonnut yleisimpiä pyhiä suitsukkeita ja niiden merkityksiä.

Myynnissä olevien suitsukkeiden ympäristöinfo:

  • Kolme Kuningasta, Triple Goddess, Blue Sage ym. suitsukeniput tulevat yhteistyökumppaniltani Coloradosta, jossa ne kasvatetaan heidän omalla farmilla kestävän kehityksen mukaisesti. Tämä farmi on naisten omistama ja se työllistää heitä tarjoten heille toimeentulon.
  • Palo Santo tikut tulevat Perusta ja ovat korjattu eettisin periaattein. Ostoissa suosin SERFOR-sertifioitua Palo Santoa. Ne ovat peräisin metsästä, jota Perun maatalouteen ja kasteluun liittyvä ministeriö (SERFOR) hoitaa. Se on hyväksynyt ja sertifioinut myytäväksi laitetut tuotteet. Tuotteissa käytetään vain sellaisia Palo Santo puita ja oksia, jotka ovat kaatuneet luonnostaan ja jotka ovat pysyneet maassa vähintään 3-4 vuotta. Tällä sadonkorjuutavalla ei ole haittaa luonnolle. Eläviä puita ei ole vahingoitettu tässä korjuussa eli eettisiä periaatteita noudattavat korjaajat ovat sitoutuneet hoitamaan puita kestävän kehityksen periaatteilla. Elävä tai tuore palo santo puu ei edes pala eli sitä ei pysty käyttämään suitsuketikkuna. Kun Palo santo puu kaatuu, vihreä puu alkaa hiljalleen kovettua pitkän kuivan kauden aikana. Metsänhoitajat merkitsevät kaatuneen puun, sen iän ja sijaintipaikan. Monesti he istuttavat uuden taimen kaatuneen puun viereen. Ennen sadonkorjuuta puu lepää 4 vuotta, joskus jopa 10 vuotta, jonka jälkeen se pilkotaan pienemmiksi paloiksi ja kuljetetaan eteenpäin.
  • Valkosalvian keräykseen on tullut mukaan ekologinen ajattelu eli saatavilla on nykyään myös viljeltyä salviaa, jossa on huomioitu ympäristötekijät. Minulla on nyt ihana yhteistyökumppani Kalifornissa, jolta ostan salviat. Heillä on oma maatila, jossa he viljelevät valkosalviaa luomuna. Viljelyssä ei käytetä torjunta-aineita ja korjuun jälkeen salvia kuivatetaan huolellisesti perinteitä vaalien. Myynnissä olevaa valkosalviaa ei poimita villinä luonnosta eikä niitä käydä varastamassa alkuperäisväestön pyhiltä paikoilta. Valkoinen salvia (salvia apiana) ei ole omien tietojeni mukaan uhanalainen kasvi. Mutta...on olemassa ongelmia valkoisen salvian laittomasta korjuusta alkuperäisväestön pyhiltä mailta, joissa yhden tällaisen tapahtuman jälkeen valkoinen salvia ilmoitettiin uhanalaiseksi väärin perustein. Valkoinen salvia ei siis ole uhanalaisten lajien luettelossa, mutta on tietysti aina paikallaan olla huolissaan sen haavoittuvuudesta luonnossa ja pyhillä alueilla. Minulle se on erittäin pyhä kasvi ja en ole vielä löytänyt sen vertaista puhdistajaa tai parantajaa. Jos valkosalvian käyttö huolestuttaa sinua, niin suosittelen käyttämään joitakin muita puhdistuskasveja ja yrttejä kotona esim. katajaa tai seetriä.

Cedar/Flat Cedar

Cedar on pyhä yrtti, jota käytetään seremonioissa ja rukouksissa. Setriä pidetään pyhänä puuna ja sitä kutsutaan mm. elämän puuksi. Vaikka tässä on setri nimenä, monet setrin suitsukkeet eivät tule varsinaisesta setripuusta vaan useimmat tulevat sypressiperheen puista. Flat Cedar puussa mm. on lituskaiset oksat ja se on todennäköisesti saanut nimensä tästä seikasta. Suomeksi tarkoittaa tuijaa (kandantuija).

Perinteisesti tätä suitsuketta käytetään auran puhdistamiseen, mutta sillä voi myös puhdistaa kotia. Se rauhoittaa ja luo tasapainoa. Puhdistaminen setrin savulla on hyödyllistä erityisesti jos asiat ovat vaikeita ja jumissa; setrillä on kyky ja voima auttaa ongelmallisissa tilanteissa. Se poistaa ongelmia, mutta myös houkuttaa hyviä energioita. Suojelutarkoituksessa: tämän yrtin sanotaan olevan Ukkosolentojen suosiossa, koska he pitävät sen tuoksusta, eivätkä ikinä iske salamaa setripuuhun. Sen vuoksi tätä poltetaan suojelevana suitsukkeena ukkosmyrskyjen aikaan. Cedar suistukkeita on yleensä saatavana irtosuitsukkeena sekä valmiina suitsukenippuina.

Eukalyptus

Eukalyptusta käytetään tuomaan uutta energiaa tilanteeseen, parantamaan jonkin asian tuomaa katumusta ja huolia sekä lievittämään henkistä uupumusta. Se on erinomainen yrtti käytettäväksi, kun joku tai jokin häiritsee sinua. Eukalyptuksen lehtiä voi turvallisesti polttaa, ripotella tai täyttää rohto/mojo-pusseihin, tyynyihin ym. Eukalyptus parantaa mielen selkeyttä ja sitä suositellaan hengitystieongelmissa.

Eukalyptusöljyt ovat erinomaisia rituaalivälineiden puhdistamiseen eli voit uuttaa itse eukalyptuksen lehtiä öljyyn tai käyttää valmista eukalyptuksen eteeristä öljyä, jota lisäät öljyseokseen. Eukalyptuksen suojaava taika on lyhytikäinen, mutta erittäin voimakas. Se poistaa negatiiviset vaikutukset lähiympäristöstä. Toisin kuin jotkut muut suojaavat yrtit, Eukalyptus luo hellävaraisesti esteen olematta liian hyökkäävä tai että se rajoittaisi muita. Eukalyptusta sekoitetaan usein myös muiden parantavien yrttien kanssa helpottamaan fyysisiä tai emotionaalisia huolia.

Kataja

Katajaa käytettiin entisaikana temppeleissä puhdistusrituaaleissa, sillä on maskuliininen, suojeleva energia. Kataja on erinomainen puu parantumiselle ja puhdistukselle erityisesti myrkkyjen tai tautien leviämisen hillitsemiseksi. Monet käyttävät katajaa suojelemaan pahoilta hengiltä ja noituudelta. Sitä käytetään medicine pussukoissa ja parantavissa amuleteissa.

Käyttötarkoitus: suojaus (varkaus, pahuus, terveys). Selvännäkö, puhdistaminen, siunaaminen, vauraus. Kataja aktivoi ja elvyttää väsynyttä kehoa, mieltä ja henkeä. Luo turvallisen ja pyhän tilan. Kanna neulasia mukana medicine pussukassa tai taskussa suojelemassa. Katajaa voi käyttää myös uuden yrityksen tai asunnon siunaamisessa ja kutsumassa yltäkylläisyyttä. 

Kinnikinnic (uva ursi)

Seremoniallinen kinnic kinnic on nimi, joka on annettu tälle sekoitukselle. "Kinnikinnic" tarkoittaa "sitä mikä on sekoitettu". Se tehdään perinteisesti eri kasvien kuorien ja lehtien sekoituksesta. Yleisimmin sekoituksissa on mm. Red Willowin kuorta ja Bearberry kasvin lehtiä, tupakkaa ym. Tässä Kinnikinnickissä on bearberryn (uva ursi) kasvin lehtiä.

Käyttötarkoitus: Puhdistus, tietoisuus, ilo, esteiden poistaminen ja voiman lisääminen. Lisää psyykkisiä kykyjä, kasvattaa näkemisen ja profetoimisen lahjoja, puhdistaa rituaalitilaa, kantaa rukoukset taivaaseen. Perinteisesti käytetään erityisissä seremonioissa esim. alkuperäisväestö käytti tätä shamaanien kouluttamisessa, koska se auttoi profetoimisessa ja ennustamisessa. Voit kuljettaa medicine pussukassa tai mojossa voimistamassa omia psyykkisiä kykyjä. Suosi purppuran väristä pussukkaa. Tai kanna mukana tuomassa sinulle vahvuutta.

Muuta: voit käyttää tätä yrttiä puhdistustarkoitukseen eli kun peset pyhiä esineitä ja talismaaneja (erityisesti eläimestä tehtyjä). Murskattuja lehden palasia tai jauhettua uva ursia voi laittaa kenkiin ja silloin sinut johdatetaan todellisen rakkautesi luokse. Puhdistusloitsuihin lisättynä voimistaa niitä.

Laventelin Kukat

Laventelin käyttötarkoituksia: Rakkaus, parantaminen, suojelu, uni, siunaukset, ystävyys, ennustaminen, unityöskentely, onnellisuus, keskittyminen. Laventeli on pyhä kasvi, jolla on paljon parantavia ominaisuuksia ja se tuo sisäistä tyyneyttä ja viisautta. Laventelilla on myös suojelevia ominaisuuksia, rituaaleissa sitä heitettiin tuleen, jotta se avaisi ikkunan henkimaailmaan ja ohjaisi pahat henget muualle. Se sanottiin myös suojelevan pahalta silmältä. Se on hyödyllinen houkuttamaan rauhaa, onnellisuutta ja hyvää unta sekä poistamaan masennusta, stressiä ja surua. Laventeli auttaa meditaatiossa ja ennustamisessa sekä sen avulla on helpompi manifestoida asioita. Se tunnetaan myös "Keijun lehtenä" ja perinteisesti mielletään keijuihin ja luonnonhenkiin. Tämä lempeä yrtti on jo kauan ollut yhteydessä rakkauteen, laventelilta tuoksuvassa vedessä kylvettiin ja siinä pestiin vaatteita, jotta se houkuttelisi rakkautta puoleensa. Polta suitsukkeen tavoin hiilen päällä tai suitsukeastian ritilän päällä joko yksinään tai sekoita muihin yrtteihin. Kuljeta yrttiä medicine pussukassa tai käytä pienessä pussukassa tyynyn alla lisäämässä rauhallista unta ja selkounia.  

Maarianheinä, yleensä lettinä

Yksi tärkeimpiä seremoniallisia kasveja ja perinteisesti käytetään henkilön siunaamiseen, pitämään pahoja henkiä loitolla kodista ja puhdistamaan välineitä ja esineitä. Maarianheinä tuoksuu hyvälle ja sen tuoksun sanotaan houkuttavan hyviä energioita. Se symboloi parantamista, rauhaa ja henkisyyttä. Maarianheinästä tehtyjä palmikoita jätetään joskus lahjana hautapaikoille ja pyhille paikoille. Sitä käytetään medicine pussukoissa ja parantavissa amuleteissa. Joidenkin heimojen muinaisen tiedon mukaan (Ojibwe ja Cree) maarianheinän sanotaan olevan vanhimpia kasveja ja symboloivan maaäidin hiuksia.

Käyttötarkoitus: Sillä voi kutsua puoleensa rakkautta, lempeyttä ja rehellisyyttä. Suojelutarkoituksessa sitä käytetään perinteisesti ajamaan pois pahuutta ja harmeja sekä estämään pahantahtoisten henkien lähestymistä. Sitä voidaan myös kantaa mukana suojelevan tarkoituksensa vuoksi. Seremonioiden tai rukouksien aluksi sitä poltetaan, jotta sen tuoksu houkuttaa hyviä asioita. Yleensä maarianheinä palmikoidaan kuin letti ja kuivaneena poltetaan toisesta päästä. Taloudellisempi tapa on ottaa maarianheinästä pieniä paloja ja polttaa niitä hiilen tai suitsukeastian ritilän päällä. Mugworth (pujo)

Mugwort tunnetaan myös nimellä "unirohto" eli sillä on ainutlaatuinen kyky stimuloida unia. Kun poltat sitä suitsukkeen tavoin, sillä on hienovarainen, makea ja unettava tuoksu. Mugwortilla on pitkät perinteet pakanallisissa piireissä ja sitä käytetään myös nykyään maagisena suitsukkeena tai loitsuissa. Se liittyy ennustamiseen ja selkouniin. Jos tahdot nähdä selkounia voit polttaa suitsuksetta ennen nukkumaan menoa tilassa, jossa nukut. Tätä yrttiä voi käyttää myös suojelemaan henkilöä ja paikkaa pahoilta silmiltä ja ajatuksilta.

Mugwort on yleinen nimi useille Artemisia-suvun aromaattisille kasvilajeille. Euroopassa mugwort viittaa useimmiten Artemisia vulgaris -lajiin tai tavalliseen mugwort-lajiin eli suomeksi kyse on pujosta. Huom! Jos tiedät olevasi allerginen pujolle, kannattaa valita joku muu suitsuke. 

Palo Santo

Palo Santo (Bursera graveolens) tunnetaan myös nimellä pyhä puu ja siinä on makean tuoksuinen trooppinen puun tuoksu. Se puhdistaa negatiivisia henkiä ja energioita, lisää rentoutumista, tuo iloa ja harmoniaa kotiin. Palo Santo kuuluu samoihin puulajeihin, jotka tuottavat frankinsenssin ja mirhaa, mutta sitä löytyy ainoastaan Ecuadorista, Perusta ja Galapagos Saarilta. Palo Santon pyhä maine ajoittuu Inkojen aikaa, jotka käyttivät sitä parantamis- ja puhdistamisseremonioissa.

Red Willow Bark

Tämä on henkisesti tärkeä yrtti, jota käytetään usein seremonioiden aikana osoittamaan kunnioitusta tai tuomaan henkistä suojelua. Sosiaalisessa tarkoituksessa tätä voidaan jakaa läheisten ystävien tai perheenjäsenten kesken vahvistamaan sukulaisuutta. Käyttötarkoitus: toiveet, suojelu, oman persoonallisuuden parantaminen, sosiaalisen aseman parantaminen ja kommunikointi. Perinteisesti tätä poltettiin piipussa ja sekoitettiin muihin yrtteihin.

Red Willow Bark kerätään vain tiettynä vuodenaikana (talvikuukausina) ja se tulee Red Osier Dogwood puun kuoren sisäpinnalta. Tämä tunnetaan myös nimellä "Cansasa". Polta suitsukkeen tavoin hiilen päällä joko yksinään tai sekoita muihin yrtteihin. Tai käytä offeringina alttarilla, kanna mukana medicine pussukassa jne.

Rosmariini

Rosmariini on yksi tärkeimmistä vanhoista maagisista yrteistä. Rosmariiniyrtin irtonaisia lehtiä poltetaan kulttuureissa ja uskonnoissa enimmäkseen puhdistus- ja henkisiin tarkoituksiin. Rosmariini suojelee pahoja henkiä ja negatiivisuutta vastaan. Se on myös hämmästyttävä muistin parantaja eli vahvistaa muistia ja saa ajatuksen selkeyttä. Myös sairauksien ehkäisijä. Rosmariiniyrtti on myös voimakas psyykkisten aistien avautumisessa ja suojelemisessa sekä mielen puhdistamisessa. Rosmariini on rakkauden symboli monien kulttuurien keskuudessa, sillä on erittäin stimuloiva tuoksu, joka edistää muutosta ja kasvua.

Rosmariinin kansanperinnettä on valtava määrä. Sitä on käytettypuhdistavana suitsukkeena hyvin pitkään. Se miellettiin Afroditeen/Venukseen (Rosmaryn nimi tarkoittaa latinaksi "meren kastetta"). Keskiajalla morsiamet käyttivät rosmariinia ja häävieraat kantoivat sitä rakkauden ja hyveen merkkinä. Vaikka rosmariinia pidetään nykyään yleisesti maskuliinisena-/aurinkoyrttinä, feminiininen mielleyhtymä oli aikoinaan vahvempi. Vanha sanonta kuuluu: "Missä rosmariini kasvaa, siellä nainen hallitsee." Sanottiin, että rosmariini kukoistaa vain puutarhassa, jossa talon rouva käytti housuja. 

Salviat eli White Sage/Blue Sage

Valkoinen salvia on shamaanien yksi tärkeä yrtti puhdistusrituaaleissa. Salvia on vahva puhdistaja ja selkeyttäjä. Latinalainen sana "salvia, salvere" tarkoittaa "tuntea olonsa hyväksi ja terveeksi, terveys, parantaa". Salvia auttaa ihmistä saamaan tasapainon ja se puhdistaa kaikesta negatiivisesta. Se selkeyttää mieltä, antaa viisautta ja lisää henkistä tietoisuutta. Valkoista salviaa käytetään paljon puhdistamaan tilaa, henkilön auraa, pyhiä ja tärkeitä esineitä yms. Valkosalvian keräykseen on tullut mukaan ekologinen ajattelu eli saatavilla on nykyään myös viljeltyä salviaa, jossa on huomioitu ympäristötekijät.

Blue Sage: (Artemisia Tridentata = Salviamaruna) Sininen salvia, joka tunnetaan myös nimellä isoäidin salvia, on pitkään ollut suosittu yrtti puhdistustarkoituksissa. Sitä käytetään usein paranemisrituaaleissa. Vaikka tämä tuoksuu hieman samalta kuin valkoinen salvia, sen tuoksu ei ole niin voimakas. Tämän vuoksi sininen salvia on suosittu ihmisten keskuudessa, jotka eivät pysty normaalisti käyttämään valkoista salviaa.

Sininen maissi

Sinistä maissia käytetään mm. lahjana luojalle, jotta saadaan runsas sato. Maissia käytetään yleensä: suojelukseen, tuomaan onnea, ennustamiseen. Se on läheisesti yhteydessä aurinkoon, sadonkorjuuseen, terveyteen ja maan jumalattareen. Käyttötarkoitus mm. onni, vauraus ja yltäkylläisyys. 

Yerba Santa

Lehdet ovat pyhiä erityisesti alkuperäisväestön keskuudessa ja espanjalaisissa kulttuureissa (pyhä yerba). Tämä pyhä yrtti luo miellyttävän ja kohottavan tuoksun. Perinteisesti käytetty suojeluun, puhdistamiseen, parantamiseen, henkiseen vahvuuteen, rajojen asettamiseen, rohkeuteen, psyykkisiin kykyihin ja sisäisen itsen löytämiseen. Sitä on käytetty myös rakkauteen, kasvuun, kauneuteen ja voimaantumiseen. Sen sanotaan vapauttavan emotionaalista tuskaa sydänchakrasta. Polta puhdistaaksesi tilaa tai poistaaksesi raskasta/ tummaa energia ihmisten ympäriltä. Yerba santalla on piristävä vaikutus eli ei kannata polttaa illalla, jos tahtoo rauhoittua. Sitä on myös käytetty poistamaan limaa keuhkoista. 

Puun pihkat

Dragon's Blood

Dragon's Bloodin (Dragons tree) käyttötarkoitukset: suosittu rituaalitarkoituksissa. Tilan puhdistus ja pahan poistaminen. Entisten asukkaiden energioiden puhdistus ennen tilaan muuttamista. Voidaan polttaa rohkeuden lisäämiseksi ja jos tahdot suojella jotakin kohtaamasta vaaraa. Rakkauden takaisin kutsuminen. Sanotaan, että jos sekoitat tätä mihin tahansa suitsukkeeseen tai yrttiin, se lisää niiden voimaa. Voit polttaa sitä suitsukkeen tapaan tai sirotella jauhetta ympäriinsä karkottaaksesi negatiiviset asiat. Voit käyttää jauhetta myös musteen tavoin kirjoituksiin ja öljynä voidella loitsukynttilöitä. 

Frankinsenssi

Frankinsenssi (Boswellia Carterii) on yksi vanhimpia taianomaisia puun pihkoja, mitä on käytetty. Aikoinaan sekä Frankinsenssiä että Mirhaa pidettiin arvokkaampana kuin kulta. Frankinsenssiä käytettiin Egyptin faaraoiden ruumiiden palsamointiin; se puhdistaa ja suojelee sielua. Frankinsenssi auttaa helpottamaan masennusta ja edistää selvännäkökykyä. Sitä käytetäänkin usein puhdistustarkoituksiin eli voit polttaa pihkaa puhdistaaksesi ja siunataksesi pyhän tilan. Täydellinen suitsuke käyttää meditaation aikana, energiatyöskentelyssä tai chakraharjoituksissa (avaa kolmatta silmää). Frankinsenssi on myös yhteydessä hyvään onneen bisneksessä, voit kantaa muutamaa pihkanpalaa taskussa, kun menet bisnesneuvotteluun tai haastatteluun. Frankinsenssia sekoitetaan usein muihin pihkoihin kuten mirhaan, mutta muitakin voidaan käyttää. Jos lisäät sitä mihin tahansa puuhun, yrttiin tai pihkaan, se lisää niiden vaikutuksia.

Mirha

Mirhan tuoksun nostaa mielialaa ja elvyttää sielua, idän lääketieteissä sitä käytetään helpottamaan hermostollisia häiriöitä. Aikoinaan sekä Frankinsenssiä että Mirhaa pidettiin arvokkaampana kuin kulta. Mirha auttaa saavuttamaan valaistuneen tilan, se yhdistää sinut nuorekkuuden olemukseen ja auttaa selkeyttämään omaa henkistä polkua. Mirhan tuoksu on melko voimakas, joten siksi sitä sekoitetaan toisiin yrtteihin ja pihkoihin (kuten frankinsenssi, santeli yms.) Mirhalla on puhdistava vaikutus, joten sillä voi puhdistaa pyhiä tiloja, rituaalivälineitä ja muita esineitä. Jos olet stressaantunut, mirhan tuoksi auttaa rentouttamaan ja rauhoittaa hermoja. Mirhaa voi laittaa pussukkaan tyynyn alle tuomaan levollisen unen. Sitä voi myös käyttää, jos tahtoo suojata itseään taikuudelta tai psyykkisiltä hyökkäyksiltä.

Copal

Copal on yksi Shamaanien ja muiden alkuperäisväestön käyttämä suitsukepihka, jota poltettiin kun tahdottiin kommunikoida henkimaailman kanssa. Sitä käytetään tilan energiapuhdistamisessa (paikat ja esineet). Sen sanotaan vievän pois kaiken negatiivisen energian ja tuovan positiivisen muutoksen. Tuoksu on puhdas, kevyt ja puun tuoksuinen (ei niin raskas kuin frankinsensissa). Copalin käyttö on erityisesti suosittua Meksikossa.